KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Z Kypru dorazila trestní oznámení na tisíce českých dlužníků

Trestními oznámeními na tisíce drobných dlužníků, kteří si v Česku vzali a řádně nesplatili úvěry u splátkových firem, je v posledních týdnech zavalena česká policie. Pohledávky od českých splátkových společností totiž skoupily firmy z Kypru, které se nyní snaží získat část peněz tím, že proti dlužníkům mobilizují českou policii.


Odborníci nad tímto postupem kroutí hlavou a Exekutorská komora to v úterý ústy svého prezidenta označila za nátlakové jednání až šikanu. Hromadná oznámení byla doručena napříč republikou na většinu územních odborů policie, které Právo v úterý oslovilo.

Zajímavé je, že za tímto neobvyklým postupem stojí firmy, které mají sídlo právě na ostrově, jenž je daňovým rájem a nyní je zmítán finanční krizí. Nelze vyloučit, že firmy patří českým podnikatelům.

„Do dnešního dne jsme přijali již několik takových podání, řádově jde zatím o stovku podezřelých, ale ten údaj se prakticky každým dnem mění,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

V sousedním okrese Nový Jičín již také policie přijala asi stovku trestních oznámení od advokátní kanceláře, která zastupuje zahraniční firmy vymáhající pohledávky. „Většina úvěrů byla sjednána v předešlých letech v tisícikorunových částkách,“ uvedl mluvčí novojičínské policie Petr Gřes.

V Teplicích se trestní oznámení týká 130 lidí, v Chomutově je jich několik desítek, stejně jako například na Karvinsku nebo na Frýdecko-Místecku. Otázkou zatím je, kteří z těchto dlužníků budou nakonec z podvodu skutečně obviněni, v každém případě ale všem dotčeným v nejbližších týdnech pořádně zkomplikuje život kriminálka.

Dlužníky čeká výslech

Policie již potvrdila, že bude všechny dlužníky vyslýchat. „Prověřujeme, s jakým úmyslem lidé půjčky sjednávali, zda při podpisu smluv uváděli pravdivé údaje o výši svých příjmů a zaměstnání, ale i to, zda je vůbec měli schopnost splácet. Někteří z prověřovaných si sjednali hned několik půjček v krátkém čase za sebou. Půjčky buď neplatili vůbec, nebo jen částečně,“ poznamenal novojičínský policejní mluvčí Gřes.

Odborníci na vymáhání pohledávek jsou postupem kyperských firem zaskočeni. Pokud policie dlužníkům jednoznačně neprokáže, že si půjčku sjednali v úmyslu ji nesplatit, trestní stíhání jim nehrozí.

„Netuším, proč se majitel pohledávek takto chová. Jediné, co mě napadá, je skutečnost, že trestní řízení je na rozdíl od občanskoprávního soudního sporu zadarmo a věřitel se k němu může přihlásit s nárokem na náhradu škody, aniž by za to vynaložil jedinou korunu,“ řekl Právu odborník z firmy, která se na vymáhání pohledávek v ČR specializuje.

Exekutorská komora: Je to neúměrný nátlak

A kromě toho věřitel, který na své dlužníky podal trestní oznámení, možná sází na to, že část z nich dostane strach z toho, že by mohli být obviněni z trestného činu, a proto své závazky uhradí. Proti postupu kyperských firem se v úterý na základě dotazu Práva ohradila Exekutorská komora ČR. Vymáhání pohledávek totiž podle ní jasně spadá do oblasti soukromého práva a dluh není možné primárně vymáhat pomocí trestního oznámení, pokud není očividně spáchán trestný čin.

„Z pohledu Exekutorské komory ČR je tento postup přinejmenším podivný. Koná-li tak nějaký věřitel nebo držitel pohledávky, a to dokonce hromadným způsobem, lze to vnímat jako šikanózní postup, hraniční jednání a neúměrný nátlak na dlužníka,“ říká prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek.

Postiženým lze podle něj doporučit, aby se v případě, že jsou v trestních oznámeních uvedeny nepravdivé údaje, bránili žalobou nebo taktéž podáním trestního oznámení v případě hrubě lživých tvrzení.

„Je však třeba zdůraznit, že trestní právo je v demokratických státech pojímáno jako nejzazší prostředek (ultima ratio). Použití prostředků trestního práva totiž představuje nejzávažnější zásahy do práv jednotlivce, a proto k nim musí být přistoupeno zdrženlivě pouze v případech, v nichž prostředky jiných právních odvětví selhávají nebo nejsou efektivní,“ doplnila mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.


(Zdroj: Krimi Zprávy Nový Jičín)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín